Fri proces er en ordning, der giver personer med begrænsede økonomiske midler mulighed for at få retshjælp og dækning af sagsomkostninger i retssager. Formålet med denne ordning er at sikre at alle har adgang til retssystemet, uanset økonomisk baggrund. Skulle du få fri proces vil det betyde at det er statskassen som dækker udgifterne i forbindelse med sagen, dette gælder blandt andet salæret til din advokat, sagsomkostninger til modparten i tilfælde af at du taber retssagen, men også andre eventuelle sagsomkostninger såsom retsafgifter.
Hvordan ansøger jeg om fri proces?
Når man skal ansøge om fri proces er det vigtigt at være opmærksom på at der er en bestemt beløbsgrænse som din personlige indtægt skal ligge under. For at beregne ens personlige indtægt skal man sammenlægge ens personlige indkomst med sin positive kapitalindkomst og ens aktieindkomst. Er man gift eller samlevende, gælder det at både ens partners og ens egen indtægt samlet skal holde sig under et bestemt beløb. Når man skal angive ens indkomst, så skal man angive indkomsten for det forrige år, det vil altså sige at hvis man her i 2025 søger om fri proces så skal man angive indkomsten for 2023.
Den økonomiske beløbsgrænse bliver opdateret hvert år d. 1. januar. Der er altså her i 2025 sat nye grænser for hvornår man kan søge om fri proces. Disse grænser er som nedenstående (Nye grænser for fri proces | Telefonretshjælpen):
For enlige ansøgere er grænsen fastsat til 385.000 kr. eller mindre.
For ansøgere i samlivsforhold er grænsen fastsat til 490.000 kr. eller mindre.
I begge tilfælde forhøjes grænsen med 67.000 kr. for hvert hjemmeboende barn under 18 år som er en del af husstanden.
Det er dog vigtigt at notere at det ikke er tilstrækkeligt at opfylde de økonomiske krav, der skal være et rimeligt juridisk grundlag for at føre sagen.
Når man skal ansøge om fri proces skal man som udgangspunkt indsende sin ansøgning til Civilstyrelsen, her vil ansøgningen skulle sendes gennem Civilstyrelsens egen selvbetjeningsportal som kan findes på deres hjemmeside.
Der er dog visse tilfælde hvor det ikke er Civilstyrelsen som skal modtage din ansøgning men derimod byretten.
Du kan se de anviste tilfælde her (Danmarks Domstole - Fri proces):
Sager, hvor Forbrugerombudsmanden eller retten har meddelt et påbud efter markedsføringsloven, og hvor du som forbruger har krav på en tilbagebetaling
Fogedsager, hvor fogedretten skønner, du har behov for advokatbistand
Sager om hel eller delvis frakendelse af retten til at udøve advokatvirksomhed
Sager om forbud og påbud
Sager om ægteskab og forældreansvar. Hvis du klager over en afgørelse truffet af Familieretshuset og ønsker fri proces, skal du søge hos Civilstyrelsen og ikke hos retten. Det samme gælder, hvis du ønsker forældremyndigheden eller del i forældremyndigheden eller ønsker at få ændret en aftale eller afgørelse om barnets bopæl
Sager om ægtefælleskifte, der behandles af skifteretten. Her skal du være opmærksom på, at der i disse sager gælder særlige regler for, hvad fri proces dækker. Du kan se, hvad fri proces dækker i retsplejelovens § 331, stk. 1, nr. 5
Sager, hvor du har fået helt eller delvist medhold i Advokatnævnet, et huslejenævn eller beboerklagenævn, et privat klage- eller ankenævn godkendt af økonomi- og erhvervsministeren eller et centralt statsligt klagenævn med undtagelse af Forbrugerklagenævnet
Appelsager, hvor du har fået helt eller delvis medhold i retten, og sagen er appelleret af modparten. Hvis du havde fri proces i den tidligere sag, skal du ikke søge igen.
Selvom du kan søge om fri proces til næsten alle typer af sager så er der dog nogen undtagelser. Disse undtagelser er anvist her (Ofte stillede spørgsmål):
sager, der behandles administrativt, fx ved et huslejenævn, ved en kommune, ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, ved Familieretshuset eller ved Ankestyrelsen,
sager, der hører under strafferetsplejen, fx hvis du er sigtet eller vidne i en straffesag.
Når du skal sende din ansøgning om fri proces skal den indeholde en række ting, på Civilstyrelsens hjemmeside vil det blive angivet for dig hvilke ting din ansøgning skal indeholde. Skal du sende din ansøgning til en byret skal det gøres via domstolenes sagsportal minretssag.dk.
Her er hvad din ansøgning skal indeholde:
din forrige årsopgørelse (årsopgørelsen for 2022 hvis du søger i 2024)
hvis din indkomst i dag er væsentlig forskellig fra, hvad der fremgår af årsopgørelsen, skal du vedlægge dine seneste tre lønsedler
oplysning om hvor mange hjemmeboende børn/børn, du forsørger under 18 år
hvis du er gift eller samlevende, skal du også indlevere din ægtefælles/samlevers årsopgørelse, da fri proces normalt vil blive beregnet med udgangspunkt i jeres samlede indkomst
herudover fremgår det af den samlede vejledning til minretssag.dk, at hvis forsikringsselskabet har afslået at dække sagen, skal du indlevere selskabets afgørelse
Retshjælpsdækning vs. Fri proces
Hvis du ønsker at søge om dækning af din retssags udgifter er det vigtigt at tjekke hvorvidt du har en retshjælpsforsikring inden du ansøger om fri proces. Har du nemlig en retshjælpsforsikring som ville dække udgifterne for retssagen, så vil man altså ikke kunne få fri proces. Her vil forsikringen altså dække udgifterne frem for fri proces og det er derfor vigtigt at kontakte ens forsikringsselskab og tjekke op på hvorvidt man har en retshjælpsforsikring.
Retshjælp i familieretssager
Retshjælp, dækker normalt familieretssager som forældremyndighed, samvær og bopæl, samt ankesager, hvis de økonomiske betingelser er opfyldt og sagen vurderes at have en rimelig chance for at få medhold. Dog er der visse familieretssager, som normalt ikke dækkes af retshjælp, fx økonomiske tvister ved skilsmisse og arvesager.
Når det gælder familieretssager, hvor der er opnået helt eller delvist medhold i Familieretten og sagen ankes til Landsretten, kan retshjælp fortsat være en mulighed, så længe de økonomiske krav er opfyldt. Det er dog vigtigt at bemærke, at forsikringsselskaberne ofte tager forbehold for dækning i familieretlige sager, herunder forældremyndighed, samvær og bopæl. Mange forsikringsselskaber dækker kun sådanne sager, hvis de er blevet anket, og ansøgeren har fået medhold i byretten, da dette kan være et tegn på at sagen har en vis styrke.
Her er det dog vigtigt at nævne at der i sommeren 2024 kom en ny lov om at man ikke længere automatisk kan anke byrettens afgørelse om samvær til landsretten. Ønsker man derfor at anke en samværssag kræver det en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.
Desuden kan der være forskel på, hvordan forsikringsselskaber behandler forskellige typer af familieretssager. For eksempel kan nogle selskaber vælge at dække forældremyndighedssager, men ikke samvær eller bopæl, mens andre måske dækker alle aspekter af en familieretssag. Derfor er det vigtigt at kontrollere den konkrete forsikringspolice for at få klarhed over, hvilke typer af familieretssager der dækkes, især når der er tale om ankesager.
Comentarios